Daily, Resep

Recipe: Sourdough Korean Cream Cheese Garlic Bread

Bismillaahirrohmaanirrohiim, I got the original recipe from youtube channel: dapursicongok. As usual I changed the recipe from full white flour to half whole wheat flour. I also used honey instead of sugar and reduced the amount of it and also the amount of condensed milk. I used labneh, Turkey style cream cheese and as we… Continue reading Recipe: Sourdough Korean Cream Cheese Garlic Bread

Daily

Sourdough: Membuat Starter Tepung Rye

Bismillaahirrohmaanirrohiim, Langkah pertama untuk membuat roti sourdough adalah dengan membuat starter. Starter adalah adonan roti yang terfermentasi yang ragi alami dan bakteri baik lactobacillus. Starter inilah yang akan membuat roti sourdough kita berkembang. Jadi kalo biasanya kita menggunakan ragi instan dalam membuat roti, roti sourdough tidak menggunakan ragi instan, tapi menggunakan starter ini. Starter bisa… Continue reading Sourdough: Membuat Starter Tepung Rye

Daily, Resep

Recipe: Sourdough Cheese Bun

Bismillaahirrohmaanirrohiim, I got the recipe for the bun from my sourdough teacher, Shaumiati Evma. The original recipe uses full white flour. As I try to reduce consuming too much white flour, I mixed the recipe 50:50 between white flour and whole wheat flour. I also used honey instead of granulated sugar. Just try to be… Continue reading Recipe: Sourdough Cheese Bun

Daily, Resep

Recipe: Sourdough Coffee Bun

Bismillaahirrohmaanirrohiim, I got the recipe of the bun from my sourdough teacher, Shaumiati Evma. The recipe of coffee cream was from youtube channel itsourdough with small modification: https://youtu.be/mAXONeiySgw The original recipe for the bun uses full white flour. As I try to reduce consuming too much white flour, I mixed the recipe 50:50 between white… Continue reading Recipe: Sourdough Coffee Bun

Daily, Live

Sourdough: Managemen Waktu Membuat Roti Sourdough

Bismillaahirrohmaanirrohiim, “Males ah bikin sourdough, lama banget. Belom lagi harus feeding starter…” Itulah uniknya membuat roti dengan teknik sourdough. Selain harus sabar, kita dilatih untuk disiplin dan mengatur waktu dengan baik. Kalo melihat rentang waktu sejak mempersiapkan starter hingga roti masuk panggangan, bisa jadi kita langsung berkomentar, “Lama beneeer…” Namun bila dilihat prosesnya satu persatu… Continue reading Sourdough: Managemen Waktu Membuat Roti Sourdough

Daily, Live

Sourdough: Enaknya Bikin Roti Sourdough

Bismillaahirrohmaanirrohiim, Apa sih roti sourdough? Penjelasan umumnya bisa dibaca disini. Kok suka bikin roti sourdough? Bukannya rotinya ada rasa-rasa asemnya dan lama membuatnya? Pertanyaan yang sering saya dapat dari teman-teman waktu mengetahui saya sekarang mengambil jalur sourdough dalam membuat roti. Nah ini beberapa alasan mengapa saya akhirnya memutuskan mengambil jalur sourdough: Lebih tenang dalam mengkonsumsi… Continue reading Sourdough: Enaknya Bikin Roti Sourdough

Daily

Recipe: Pretzels

Bismillaahirrohmaanirrohiim, This recipe is a combination of Sourdough Pretzels by King Arthur Flour recipe and the Pretzels recipe by Tasty. Ingredients: 190 gr water220 gr discard sourdough starter360 gr high protein flour28 gr milk powder1 tbsp sugar1 tbsp vegetable oil1 ½ tsp salt2 tsp instant yeastSalt or malt for topping⅔ cup baking sodaWater to boil… Continue reading Recipe: Pretzels